Steeds minder studenten in staat om uit huis te gaan

donderdag, 5 oktober 2017
-

Steeds minder studenten zijn in staat om in Amsterdam op kamers te gaan. Studenten die in Amsterdam studeren blijven namelijk in de toekomst bij hun ouders wonen. Dat blijkt uit de cijfers die kenniscentrum Kences donderdag 5 oktober presenteerde in de jaarlijkse monitor studentenhuisvesting. De ASVA studentenunie maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in Amsterdam.

“De steeds stijgende huurprijzen dwingen studenten thuis te blijven wonen. Amsterdam wordt weer alleen voor de rijken,” zegt ASVA studentenunie voorzitter Tammie Schoots. Volgens Kences zal het aantal thuiswonende studenten in 2025 zijn gestegen met maximaal 7.500 studenten. Het aantal uitwonende studenten neemt in het slechtste geval af met meer dan 5.500. Studenten die in Amsterdam op zichzelf wonen, geven gemiddeld de helft van hun inkomen uit aan huisvesting.

De cijfers laten zien dat steeds minder studenten in staat zijn om in Amsterdam te wonen. Uit huis gaan draagt bij aan de ontwikkeling en zelfontplooiing van studenten. Daarnaast stimuleren studenten kennisontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid, wat een grote toegevoegde waarde is voor steden.

Amsterdam kampt met een tekort van 12.000 studentenwoningen. Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs vorig jaar bleek al dat studenten met een laag inkomen minder snel gaan studeren. Door een huizenmarkt die op slot zit en ongeremde internationalisering lijkt dat niet snel opgelost. ASVA roept op tot meer betaalbare huisvesting zodat Amsterdam voor alle studenten toegankelijk is.