ASVA historie

Historie van de ASVA studentenunie

De Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) is opgericht op 25 mei 1945 en komt voort uit het studentenverzet. ASVA vestigde zich vanaf het eerste moment als gesprekspartner van de Universiteit van Amsterdam, de lokale en de landelijke politiek en is dat tot op de dag van vandaag gebleven. De vereniging wist tevens door een uitgebreid dienstenpakket met onder meer kamerbemiddeling, kortingen, boekenverkoop, mensa en de Universitaire Gezondheidszorg, 90% van de Amsterdamse studenten aan zich te binden.

In de jaren ‘60 kreeg de ASVA echter een ander gezicht. Onder invloed van het politiek activisme in deze jaren, groeide de vereniging uit tot een activistische studentenvakbond. Dit beantwoordde, ondanks enkele successen, niet aan de verwachtingen van veel studenten. Hierdoor viel de vereniging uiteen in een dienstentak (OBAS) en een activistische tak, de ASVA. Pas in 1997 kwamen de twee weer bij elkaar en in 1999 sloot ook de Studenten Unie Amsterdam (SUA) zich aan. Zo ontstond de ASVA studentenunie. In de ruim 60 jaar van haar bestaan, heeft ASVA veel bereikt. Naast de diensten van het eerste uur, was ASVA onder meer nauw betrokken bij de Maagdenhuisbezetting van 1969, de Cultureel Jongeren Pas en NBBS-studentenreizen. Ook het UvA Cultureel Festival (nu In De Diamantfabriek) opgezet. In 2001 is met groot succes de Bachelor-Master Manifestatie gehouden. In 2010 heeft ASVA een demonstratie op de Dam georganiseerd tegen de bezuinigingen op het onderwijs. De opkomst was met 5.000 studenten historisch hoog.

Onderzoek de studentenbeweging

Wilt u onderzoek doen naar de geschiedenis van de studentenbeweging in Nederland? In het Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis ligt zo`n 65 meter aan ASVA archief opgeslagen.

Op de foto: Maarten van Poelgeest. In 2010 is Van Poelgeest benoemd tot erelid van ASVA vanwege zijn inzet voor studentenbelangen.