Nieuws

Wat betekent de hervormingsagenda voor studenten

Vanochtend presenteerden D66 en GroenLinks hun hervormingsagenda voor Amsterdam. Wat houdt dat eigenlijk in? En wat gaat het betekenen voor studenten?

Tweet

Leenstelsel opnieuw uitgesteld

Afgelopen woensdag, 11 december 2013, vond in de Tweede Kamer het plenaire debat plaats over het wetsvoorstel voor een leenstelsel in de masterfase. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in dit debat toegezegd de invoering van het leenstelsel in de masterfase uit te stellen tot september 2015. Ook wordt het contract voor de OV-studentenkaart niet dit jaar opgezegd, wat betekent dat de kaart zoals we ‘m kennen in elk geval tot 2017 zal blijven bestaan.

Tweet

Woningdelen, nieuwe ontwikkelingen

De huidige regels voor woningdelen moeten aangepast worden, omdat de manier waarop veel studenten wonen in Amsterdam officieel niet toegestaan is. Vaak delen studenten een woning, bijvoorbeeld drie vrienden die een 3-kamerappartement delen. Daarbij is er meestal één hoofdhuurder en zijn er twee onderhuurders. Dit is officieel niet toegestaan: voor het opdelen van een zelfstandige woning in drie onzelfstandige woningen (kamers) is een vergunning nodig. Die vergunning is erg duur, waardoor deze vrijwel nooit wordt aangevraagd.

Tweet

UvA zet studenten REC in de kou

Drastische daling aantal studieplekken en cateringmogelijkheden op REC

Vanaf 24 december tot de zomer van 2014 zullen er op het Roeterseilandcomplex (REC) verschillende faciliteiten sluiten. Dit heeft te maken met de verbouwingen op REC. REC H, waaronder Agora (de kantine van REC), de Krater (het café) en erg veel studieplekken zullen de tweede helft van het collegejaar worden gesloten.

Tweet

De ASVA fiets komt naar de HvA!

Dinsdag 12 november, tussen 10.00 en 12.00 uur, is er een fietsverkoop op het Kohnstammhof, de binnenplaats van het Kohnstammhuis. Voor €60 kun je een fiets kopen, dit is exclusief een lidmaatschap, en voor €15 heb je er een slot bij. Reserveren is niet nodig, maar wees er snel bij want op = op. Zonder lidmaatschap kan je geen fiets kopen, inschrijven kan ter plekke en kost €15 (of €10 als je lid bent van een partnervereniging). Voor het lidmaatschap en de fiets kan gepind worden, het slot moet contant worden betaald.

Tweet

Inspraak studenten in bètafusie slechts schijn

Hoewel de studenten en medewerkers van de UvA en VU nog moeten instemmen met de fusieplannen, heeft de nieuwe bètafaculteit vanaf vandaag al wel een decaan. Deze nieuwe bestuurder wordt hoe dan ook decaan van de bètafaculteiten van zowel de UvA als de VU, zelfs als de fusie niet doorgaat. De ASVA studentenunie en de studentenraad van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) vinden het onbegrijpelijk dat studenten en medewerkers hun stem wordt ontnomen.

 

Tweet

Ruim €1500 opgehaald voor voedselbank

Vrijdag 30 augustus organiseerde de HvA vanwege het lustrum in samenwerking met ASVA Studentenunie het evenement ‘Students4Food’. Tijdens dit festival werd op een duurzame manier geld verdiend, om een goed doel te steunen. Aangezien de HvA dit lustrum 20 jaar in de stad aanwezig is, wilde de hogeschool iets terugdoen voor de stad samen met de studenten, en koos hiervoor de Voedselbank Amsterdam.

Tweet

Wissel ALV

Maandag 9 september aanstaande maakt het ASVA bestuur 12|13 plaats voor bestuur 13|14. Om 19.00 vindt het officiële en feestelijke wisselmoment plaats. Tijdens de aansluitende borrel is er de gelegenheid om afscheid te nemen van het oude bestuur en het nieuwe bestuur te feliciteren. Iedereen is welkom om samen met ons het bestuursjaar van het 69ste bestuur van de ASVA studentenunie in te luiden. Dit alles zal om 19.00u plaatsvinden in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek (Singel 425 te Amsterdam).

Tweet

'De Strijd der Faculteiten'

Nederland heeft meer bètastudenten nodig. Daarom zijn een aantal partijen hard bezig met het ‘techniekpact’: een plan om meer studenten voor een bètastudie te laten kiezen. Daarnaast gaat er veel geld en aandacht naar bètastudies. Dit terwijl er steeds meer opleidingen bij de geesteswetenschappen wegbezuinigd worden. Is dit verstandig? En wat is precies de innovatiekracht van alfa- en gammastudies? Is meer interdisciplinariteit in het hoger onderwijs geen betere oplossing voor het aantrekken van meer bètastudenten?

Tweet

Pagina's

Subscribe to News