Studentenhuisvesting

Amsterdam is de grootste studentenstad van Nederland met ruim 100.000 studenten. Steeds meer (internationale) studenten kiezen voor studeren in Amsterdam en ASVA vindt dit iets om trots op te zijn. Amsterdam is echter ook de stad met het grootste kamertekort van Nederland. Nergens in Nederland hebben studenten zo veel moeite een woning te vinden.

Al jaren probeert ASVA in samenwerking met de gemeente, corporaties en onderwijsinstellingen het tekort terug te dringen. Dit heeft geleid tot veel aandacht voor studentenhuisvesting en een aantal successen. Zo worden er elk jaar ruim duizend nieuwe kamers gerealiseerd. Daarbij wordt steeds innovatiever gewerkt. In het voormalige ACTA-gebouw bijvoorbeeld hielpen studenten zelf met het bouwen van hun kamer.

Maar het probleem is nog lang niet opgelost. Het tekort aan kamers groeit nog steeds. Nieuwe studentenwoningen zijn vaak verre van ideaal. Steeds meer studenten hebben bijvoorbeeld geen huurrechten en kunnen dus elk moment uit hun kamer worden gezet. Beschikbare huisvesting is daarnaast vaak erg duur. In veel gevallen zijn studenten 50 tot 60 procent van hun inkomen kwijt aan huur.

Om de situatie voor studenten echt te verbeteren moet er de komende jaren nog veel gebeuren. Tot 2019 moeten er minstens 8000 nieuwe woningen gebouwd worden en het liefst nog meer, zodat het tekort daadwerkelijk kleiner wordt. Het is bovendien belangrijk dat nieuwe woningen ook betaalbaar zijn. Betaalbaar voor iedereen, ook nieuwe studenten die geen studiebeurs en geen bijdrage van hun ouders krijgen. Om dat te bereiken blijft ASVA zich bij alle betrokken partijen inzetten voor de belangen van studenten.

Op zoek naar een kamer? Bekijk het kamerstappenplan en laat je niet uitkleden